F & T © 2012 • Fysiotherapie • Training

  

Aflanken  Conditietraining  Functionele Krachttraining  Lichaamshouding  Plezier in Sport en bewegen  Preventie

The higher the goals, the harder the climb, the sweeter the reward.

FysioTrain

Beweegprogramma´s

Aanmelden deelname

Trainingsbegeleiding

Krachttraining

Trainingsschema

Hardlopen na je bevalling

 

TRAININGSBEGELEIDING

Fysiotherapie & Training biedt sporters die gericht willen trainen begeleiding. De algemene basis voor alle sporttakken wordt gelegd via functionele krachttraining. Training van de buik- en rugspieren zorgen voor een goede rompstabiliteit, de core stability, van waaruit er per sporttak specifiek opgebouwd kan gaan worden. Zo geeft de praktijk richtlijnen aan voor hardlopers in de vorm van een trainingsschema en loopscholing. Een gouden combinatie; sportfysiotherapeut en voormalig nationaal topatleet geven antwoord op de vragen. Via een individueel trainingsschema wordt er een opbouw gemaakt naar de wedstrijden naar keuze. Structuur aanbrengen in het trainen en gevarieerd trainen geeft een beter trainingseffect en het vermindert de kans op blessures.

TRAININGSSCHEMA

 

Voor elke sporter verloopt de opbouw van een beginsituatie naar een doel anders. Wij bieden een individueel trainingsschema aan. Voor de aanvang van de trainingen vindt er een intakegesprek plaats. Hierin worden de wensen, mogelijkheden en doelen besproken en er wordt uitleg gegeven over de trainingsopbouw. Trainings- en wedstrijdresultaten worden meegenomen in het bepalen van de beginsituatie. Daarnaast meten wij het herstelvermogen en het omslagpunt via de ATDS, anaerobic treshold detection system. Dankzij deze meetgegevens kan er een richtlijn aangeboden worden in welke zones  gericht getraind kan worden naar het doel. Als praktijk voor Fysiotherapie hechten we veel waarde aan het pijnvrij en met plezier kunnen sporten. Daarom testen we ook de fysieke belastbaarheid. Hieruit volgt een trainingsprogramma voor core stability. Elke sporter die een trainingsschema volgt, mag vrij trainen in de oefenzaal. Dankzij deze trainingen worden de spieren die zorgen voor stabiliteit getraind en zo wordt de fysieke belastbaarheid verhoogd.  Mochten er toch pijntjes of blessures ontstaan, dan kan een sporter die  begeleiding geniet, versneld bij onze sportfysiotherapeut terecht.

De sporter houdt een logboek bij en op basis van wat er getraind is en beheerst wordt, wordt het schema verder opgebouwd. Bij het missen van een training kan het schema direct aangepast worden. Het schema kan alleen afgewerkt worden. Wie meer contact wil kan wekelijks deelnemen  aan een baantraining waar aandacht besteed wordt aan het verbeteren van de loophouding. Regelmatig vinden er bijeenkomsten plaats over wordt er gezamenlijk getraind. 

 

Wij genieten van het geven van begeleiding. Het is mooi mensen met plezier hun grenzen te zien verleggen. Maar pas op: trainen kan zó fijn zijn dat het verslavend wordt. Een afspraak voor een gesprek kan gemaakt worden per mail of telefoon. Voor de begeleiding rekenen wij 24,08 euro per maand.

 

FYSIOTRAIN BEWEEGPROGRAMMA

Een beweegprogramma kan gericht zijn op afslanken, conditietraining en krachttrainig. Ook patiënten met chronische nek- en rugklachten kunnen goed trainen via een beweegprogramma. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werken zij aan een betere lichaamshouding en worden de spieren rondom de romp versterkt. Natuurlijk kan  er ook puur voor het plezier onder begeleiding  een beweegprogramma gevolgd worden.De mate van fitheid zal vergroot worden en het zal een positief effect hebben op het gevoel van welbevinden.De programma's kunnen varieren van een opstartprogramma tot een begeleid bewegingsprogramma. Regelmatig vind er overleg plaats over de opbouw van het programma.

EEN GOEDE START

Er vindt eerst een intake gesprek plaats. Hierin wordt gekeken naar de lichamelijke gezondheid, de eigen wensen en naar de mate waarin in het verleden bewogen is. Er worden testen afgenomen om  de beginsituatie te bepalen. (Een aantal testen waar gebruik gemaakt van kan worden zijn te vinden onder het kopje services.) Hieruit ontstaat een gezondheidsprofiel. Vervolgens wordt er samen een trainingsprogramma opgesteld.

TRAINEN IN GROEPEN OF INDIVIDUEEL

Trainen met anderen kan motiverend zijn. Binnen de groep krijgt iedereen een eigen programma op maat aangeboden. Om voldoende individuele aandacht te kunnen geven, zijn de groepen klein ± 8 tot 10 deelnemers. Er kan ook gekozen worden voor trainin gonder begeleiding van een persoonlijke coach. de fysiotherapeut kan dan in een 1 op 1 situatie gedurende de gehele training feedback geven op de uitvoering van de oefeningen.

AANMELDEN DEELNAME

Aanmelden voor een van de programma´s kan via een mail naar onze praktijk of via het inleveren van het aanmeldingsformulier in de praktijk. Noteer naam, telefoonnummer, emailadres en het beweegprogramma naar keuze. Dan nemen wij  na ontvangst contact op.

MAG WAT KOSTEN

De kosten voor het maken van een goede start bedragen 30 euro.De kosten voor individuele begeleiding zijn op aanvraag. Voor de trainingen in groepsverband (max 6), rekenen wij 5 euro per persoon per training.

KRACHTTRAINING

Training van kracht is in veel sporten een belangrijk en soms vergeten onderdeel van de trainingsopbouw. Dankzij een goede trainig van de verschillende spiergroepen wordt het lichaam sterker en fysiek belastbaarder gemaakt. Maar hoe moet kracht nu getraind worden? Dit is afhankelijk van de sporttak, de leeftijd van de sporter en het doel. De oefeningen moeten goed aangeleerd worden en de uitvoering moet netjes zijn. Een zorgvuldige opbouw maakt elke sporter sterker. Erwin Simpelaar heeft zelf jarenlang zijn spieren getraind en biedt nu zijn kennis die hij heeft opgedaan in zijn topsport-carrière aan  in de praktijk. Dankzij zijn opleiding kan hij die in theorie onderbouwen en overdragen op elke sporter.

 

TRAININGSCHEMA VOOR DE KUSTMARATHON

Wilt u de weg naar Zoutelande ook goed aanpakken? Overweeg dan een opbouw volgens een trainingschema. Wij bieden een individueel schema op maat aan. Via een intake gesprek worden de wensen, doelen en mogelijkheden in kaart gebracht. U krijgt uitleg over het schema. Elke maand wordt het gelopen schema geevalueerd en verder opgebouwd op basis van wat u kan. En een marathon lopen is niet enkel hardlopen. Buik- en rugspieren moeten getraind woren en het is zinvol aandacht te besteden aan de juiste loophouding. Dit bieden wij aan via een loopanalyse. Er wordt gekeken hoe u loopt en vervolgens krijgt u een loopscholing. Hierbij wordt aandacht besteed aan kracht, coördinatie, stabiliteit, reactiviteit en snelheid. Wekelijks kan er deelgenomen worden aan een krachttraining onder begeleiding van fysiotherapeut en manueel therapeut Anton Engels, een baantraining en aan een gezamenlijke duurloop. Naast dit stuk training voor de marathon, bieden wij ook een netwerk aan met daarin sportartsen, orthopeden, een sportdiëtiste en een sportpsycholoog. Een heel pakket waarvan u gebruik van kunt maken voor 24,00 euro per maand. Wij hopen u te mogen begeleiden. Wilt u meer informatie? Stuur dan een mailtje met uw vragen naar anjolie@zeelandnet.nl of bel de praktijk; 0118-616161. Wij helpen u graag verder, want met plezier harlopen is echt genieten. Heeft u een ander doel voor ogen in plaats van de Kustmarathon of wilt u gewoon lekker blessure vrij sporten? Ook dan kunt u bij ons terecht voor een trainingsschema en advies.

 

HARDLOPEN NA JE BEVALLING

Voor mijn zwangerschap liep ik 3 x per week en nam ik deel aan 10 km loopjes. Wanneer kan ik weer gaan hardlopen na mijn bevalling?

Sportarts Marike geeft antwoord op deze vraag:

Ik zou eerst eens beginnen met de wandelbelasting op te bouwen omdat daarbij geen schokbelasting plaatsvindt. Als je dat een half uur aan een stuk kunt zonder klachten (drukgevoel of pijn) van bekkenbodem of bekken kun je kijken of je af en toe minuutjes rustig kunt joggen tussen je wandelbelasting door. Het is wel belangrijk hierbij goed naar je lichaam te luisteren. Verder is het zinvol om wat oefeningen te doen om je stabiliteit te verbeteren. Dit kun je misschien onder begeleiding van een fysiotherapeut doen bij je in de omgeving.

Marike van der Cruijsen Raaijmakers, Sportarts bij SportMáx, de afdeling Sportgeneeskunde van Máxima Medisch Centrum. SportMáx werkt vanaf 2 locaties: het MMC in Veldhoven en een polikliniek op Sportcomplex Eindhoven Noord. Meer info: www.sportmax.mmc.nl

Trainster Anjolie Engels-Wisse geeft een opbouw voor de eerste weken. Nadat je 30 minuten kan wandelen zonder drukgevoel kan je opbouw er als volgt uitzien:

week 1maandag: 3 x ( 2 minuten wandelen, 2 minuten joggen), woensdag: 3 x ( 2 minuten wandelen, 3 minuten joggen), vrijdag: 4 x ( 2 minuten wandelen, 3 minuten joggen)

week 2 maandag: 4 x ( 2 minuten wandelen, 4 minuten joggen), woensdag 4 x ( 2 minuten wandelen, 5 minuten joggen), vrijdag: 5 x ( 2 minuten wandelen, 5 minuten joggen)

week 3 maandag: 5 x ( 1 minuut wandelen, 5 minuten joggen), woesdag 4 x ( 1 minuut wandelen, 6 minuten joggen), vrijdag: 4 x ( 1 minuut wandelen, 7 minuten joggen)

week 4 maandag: 3 x ( 1 minuut wandelen, 8 minuten joggen), woensdag 3 x ( 1 minuut wandelen, 9 minuten joggen), vrijdag: 3 x ( 1 minuut wandelen, 10 minuten joggen)

week 5 maandag: 3 x ( 1 minuut wandelen, 12 minuten joggen), woensdag 2 x ( 1 minuut wandelen, 15 minuten joggen), vrijdag: 2 x ( 1 minuut wandelen, 20 minuten joggen)

week 6 maandag: 30 minuten joggen, woensdag: 15 minuten joggen 10 minuten iets vlotter, 5 minuten joggen, vrijdag: 10 minuten joggen 15 minuten iets vlotter, 10 minuten joggen.

Oefeningen voor je bekkenboden, buikspieren en je rompstabiliteit zou je elke dinsdag en donderdag kunnen uitvoeren.

Succes!

 

 

 

 

 

Fysiotrain beweegprogramma

  • Afslanken
  • ConditieTraining
  • Lichaamshouding
  • Functionele krachttraining
  • Preventie
  • Plezier in Sport en Bewegen

 

• Dansklas core-stability »


• JVOZ core-stability »